Riksdagsvardag vecka 8
Denna vecka höll riksdagen plenifritt, vilket innebar arbete i och i närheten av hemmalänet. Bland annat var jag inbjudan att tala vid årsmötet för kristdemokraterna i Örkelljunga. Ämnet var översyn av sjukförsäkringsreglerna. Besöket var uppskattat och många frågor om hur den nya försäkringen fungerar kunde besvaras. Dessutom kunde jag informera om hur vi i partiets grupp för översyn av sjukförsäkringen resonerar och vad som vi anser bör justeras för att göra en bra och nödvändig reformering av tidigare system bättre.
Inte oväntat framkom från åhörarna berättelser och synpunkter som härrör från läkarintyg och Försäkringskassans handläggning och bedömningar av enskilda fall. Likaså problematiken vid övergång från sjukförsäkringen till arbetsutvärderingen hos Arbetsförmedlingen var frågor som dök upp.
Alla dessa synpunkter har arbetsgruppen redan identifierat och kommer att lyfta fram förslag om framöver. Det framkommer med önskvärd tydlighet att det finns ett stort behov av information till medborgarna för att öka förståelsen för de nya reglerna. Ofta finns det missförstånd och brister i kunskapen om hur tidigare system stängt ute människor från insatser som rehabilitering och arbetsträning. Detta har resulterat i orimligt långa och ibland permanenta utanförskap som inget socialt välfungerande samhälle ska acceptera. Tyvärr händer det i övergången till nya system att personer kan kommer i kläm hur väl planeringen och avsikten med det nya regelverket än är. Då måste vi som lagstiftare vara beredda att vidta nödvändiga justeringar så fort det går.
fredag 4 mars 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag vill påstå att NI saknar insikten och kunskapen om hur det verkligen har varit och sedermera blivit. Hur många långtidssjukskrivna har fått möjligheten att göra sin röst hörd?
SvaraRaderaAtt fortsätta att kalla det att människor kommit i kläm när vi har flera fall där människor har AVLIDIT är för mig ett tecken på nonchalans inför en verklighet som många sjuka lever i.
Ursäkta min ton men hur många fler ska gå under innan era "nödvändiga justeringar" görs? Det som ni kallade utanförskap har ni inte en aning om, mer utanför än där vi hamnat nu har jag aldrig varit under alla mina år som sjuk. Ta till er våra levnadsöden och agera, spel för gallerierna är bara just det, ett spel..
/litentanta.blogg.se - Efwa
Litentanta tror inte att vi har kännedom om hur det har varit. Tvärtom har vi mycket väl klart för oss hur det tidigare systemet stängde ute människor och ofta lämnade dem utan stöd och hjälp att komma tillbaka till arbete. Vi har träffat personer som under 9 år inte fått den rehabilitering och stöd att återgå till sitt arbete, som man borde ha fått. Statistiken talar sitt tydliga språk om det utanförskap som varit. Den nya försäkringen har klara definitioner om när och hur insatser ska göras.
SvaraRaderaMånga är de som nu får hjälp. Detta innebär inte att det finns långa och komplicerade fall, där nuvarande regler och insatser inte är tillräckligt bra. Därför vill kristdemokraterna gå vidare med mer rehabiliteringsinsatser och vissa justeringar av regelverket, där det visat sig att människor kan falla mellan stolarna.
Det är ett lågt argument att tala om personer som avlidit under senare tid. I så fall måste man också tala om personer som avlidit under tidigare regelverk. En sådan är argumentering är inte fruktsam.
Det viktigaste är att få en fungerande hälso- och sjukvård i kombination med en aktiv sjukförsäkring.
/Lars Gustafsson
Det som ställt till det mest för sjuka, är ändringen från att bedömmas mot “ett normalt förekommande arbete” till att “provas mot hela arbetsmarknaden”, det har gett Försäkringskassan i princip fria tyglar för att ge avslag.
SvaraRaderaAtt sen Arbetsförmedlingen just säger att vi kan inte fixa jobb till den som är så sjuk (eller ” vi kan inte trolla med knäna” som en handläggare på AF sa till mig), har blivit ointressant för arbetsförmågenbedömningen.
Det rimliga vore att om man inte har en arbetsförmåga mot den FAKTISKA arbetsmarknaden så är man rimligen för sjuk att arbeta!!….alltså så som man tidigare bedömdes(“normalt förekommande arbete”).