fredag 26 november 2010

Parkeringsdebatten går vidare

I tisdag fick jag min debattartikel om problemen med parkeringsbolagen publicerad i Aftonbladet. Bakgrunden är att privata parkeringsbolag missbrukar sin ställning och gör att bilister hamnar i ett underläge när man vill överklaga en parkeringsbot. Ett antal fall har rapporterats, där enskilda har fått felaktiga parkeringsböter, men får stora problem att få rättelse. Svepark, Svenska parkeringsföreningen fick under torsdagen in en replik där de väljer att missförstå mig. Jag har kontaktat Aftonbladet och får med stor sannolikhet en kontrareplik på tisdag.

Uppföljningen av sjukförsäkringen

Summering av V. 46
Veckan inleddes med en intervju i Radio P4 Halland. Ämnet var den nya sjukförsäkringsreformen och de personer vars försäkringsperiod löpt ut och därför överförs till Arbetsförmedlingen för utvärdering av arbetsförmåga. Programmet som man får gå för utvärdering kallas för Arbetslivsintroduktion och är helt individanpassat. Övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedling medför oro för en del personer. Några av dessa blev intervjuade av radion förra veckan och intervjuerna sändes också då.
Radion önskade mina synpunkter på frågorna, som tidigare ledamot och nuvarande ersättare i Socialförsäkringsutskottet. Jag påtalade vikten av en förändring av den tidigare sjukförsäkringen, samtidigt som att det finns behov av justeringar av den nya. Några av dessa är behov av en tidigare övergång av vissa sjukförsäkrade till Arbetsförmedlingen för arbetsrehabilitering och bättre samverkan mellan myndigheterna. Andra delar är definitionen av arbetsförmåga och rehabiliteringsinsatser för de som återgår till sjukförsäkringen efter utvärderingen hos Arbetsförmedlingen.
Det som tydligt framgår av utfallet av omförsäkringen är hur illa den tidigare försäkringen hanterat personer, som aldrig fått det stöd och den hjälp, som man borde ha fått.
Kristdemokraterna i riksdagen har utsett en grupp, som ska följa och arbeta med förslag till förändringar av reglerna när och om så behövs. Förutom mig själv ingår Emma Henriksson, riksdagsledamot, och Johan Davidsson, sakkunnig, i gruppen.

tisdag 23 november 2010

Har Kalle Anka blivit parkeringsvakt?

Skriver idag i Aftonbladet om det ojämlika, rättsliga förhållande som råder när människor drabbas av parkeringsböter. Många berättar för mig om bisarra situationer där det tycks som att de privata parkeringsbolagen chansar på att folk inte orkar bråka och därför bötfäller på tvivelaktiga grunder. Det är som att Kalle Anka fått jobb som parkeringsvakt! Jag har påtalat problemen för vår infrastrukturminister i en fråga. Till min besvikelse gav inte ministern uttryck för att vilja titta närmare på frågan och vilja verka för en förändring.

Skriv gärna till mig och berätta vad som hänt er. Jag tänker verka för att vi ser en förändring på det här området.

tisdag 16 november 2010

Okristliga vildsvin

Medias rapporterande om en präst i brottningsmatch med en vildsvinsmobb väcker återigen behovet av ett samlat grepp för viltvården av vildsvin. Prästen lyckades försvara sin dotter som i skymningen hamnade för nära en grupp vildsvin med kultingar. Alla vill förstås försvara sin avkomma, inklusive suggor.

Det faktum att vildsvinet etablerat sig i Sverige under stor utbredning har lett till en hel del problem. Det rapporteras om skador på jord- och skogsbruk samt privattomter, trafikolyckor och olyckliga möten mellan människor och svin.

Vildsvinsjakt är en utmaning för jägaren, men kan fortfarande utvecklas så att den kan fungera lika väl som älgjakten. Regeringen har tilldelat pengar (50 miljoner) för tillmötesgå de problem som uppkommit och för att bygga upp en samverkan kring jakten.

Regeringen har också gett Livsmedelsverket i uppdrag att förenkla försäljningen av produkter från vildsvin och till Natuvårdsverket har man gett uppdraget att utforma en nationell förvaltningsplan.

Det ska vara motiverbart för jägarna till den ganska avancerade jakt som krävs och det ska finnas en långsiktig förvaltning av stammen som vi gör idag med andra djurarter som älg och rådjur. Vildsvinet förblir vilt och svårt att kristna, men bör ändå kunna tyglas en smula mot dagens explosiva utbredning.

fredag 12 november 2010

"Klimatsmart" ledare i Hallandsposten

I Hallandsposten den 11 november går ledarskribenten ut och varnar för konsekvenserna av det flockbeteende som tenderar att följa i kölvattnet efter olika miljölarm.

Jag skrev på det ämnet i en artikel förra året som publicerades på Newsmill. Stora grepp från samhällsingenjörer, där ändamålen i panik ska helga medlen, leder sällan till det som man vill uppnå. Kristdemokratin föddes efter andra världskriget. Då var det i form av en motreaktion gentemot de dåtida idéerna fascism och kommunism där man radikalt ville ställa om samhället utefter vad man trodde var allomfattande koncept.

Hallandsposten exemplifierar med etanolhysterin som för några år sedan gjorde att politiker satsade miljarder på etanolinvesteringar och ställde orimliga krav på företagare. Ett exempel på detta var genom pumplagen. Teknikneutralitet kastades ut genom fönstret och omkullvälte förutsättningarna för till exempel biogasen. Sen upptäcktes problemen med att ställa bränsletillverkning i konkurrens med livsmedelstillverkning.

Hallandspostens slutsats, att det är bättre att skapa ett utvecklingsvänligt klimat än att satsa på enskilda lösningar är något som verkligen tål att sägas och som jag håller för vana att själv säga i riksdagen.

torsdag 11 november 2010

Irakiernas verklighet

En fruktansvärd attack mot en kyrka i Bagdad då beväpnade män tog sig in i en gudstjänstfirande kyrka och kallblodigt avrättade ett flertal innan de sprängde sig själva och så många möjligt av kyrkobesökarna. Massakern är ingen engångshändelse och utgör ett av många tecken på att det är ytterst tveksamt att skicka kristna asylsökande tillbaka till Irak. Tidningen Dagen har tagit initiativet och fått med sig Världen Idag samtidigt som man uppmanar övriga tidningar att ansluta sig till ett upprop gentemot utvisningarna. Uppropet är en uppmaning till migrationsministerna att inte utvisa fler kristna irakier.

De som vill instämma med uppropet kan själv skriva på uppropet här.

Jag noterar i pappersbilagan av Dagen att Sverigedemokraternas Sven-Olof Sellström inte förklarar sig beredd att skriva på uppropet. Det kanske inte förvånar, samtidigt har sverigedemokraterna hårdsatsat under valrörelsen på att marknadsföra sig mot människor som flytt undan länder där islam som majoritetsreligion utövar förtryck gentemot andra religioner.

torsdag 4 november 2010

Det kommande vinterväglaget


Vecka 43.
Denna vecka har det varit plenifritt. Det innebär dock inte att det politiska arbetet legat nere. Under veckan lämnades motionerna från den allmänna motionstiden in. För min del blev det ett antal motioner, som handlar om alltifrån översyn av regler för import av äldre fordon till klimatforskning. För dem som är intresserade finns här en länk.


Jag har också tillskrivit kommunikationsministern om det kommunala förbudet mot dubbdäck som några kommuner infört. Det innebär att fordon med dubbdäck inte får köras i vissa delar av kommunen, trots ishalka och snö. En nyligen presenterad studie visar att dubbdäck skulle spara mellan 50 och 60 liv om året på våra vägar. Detta borde vägas in när man fattar beslut om förbud mot dubbdäck på kommunal nivå. Jag anser att trafiksäkerheten väger tyngre än den eventuella miljönytta som förbundet kanske medför. Det är belagt bortom allt tvivel att det är friktionsytan mellan däck och vägbana som avgör en bil bromssträcka och styrbarhet. På våt isbana och andra snöiga förhållanden väger inte fordonsteknik och däckkvalitet upp det fäste som ett dubbdäck innebär. De som drabbas värst av dubbdäcksförbudet är personer med lägre inkomster i behov av bil och som bor på landet men jobbar i stan. Som Robert Collin på Aftonbladet också pekar ut är behovet av dubbar som störst vid det väderslag där temperaturen ligger runt noll grader. något vi känner igen särskilt i södra Sverige under vintern. Politiska beslut måste ta mer hänsyn till människors faktiska vardag och inte formuleras i Stockholms innerstad.

Den allmänna motionstiden


Vecka 42.

Den gångna veckan har varit fylld av motionsskrivande och möten. Under den allmänna motionstiden har varje ledamot möjlighet att motionera i frågor som man personligen tycker är viktiga inom alla ämnesområden. Det finns både sakfrågor och frågor som rör hemlänet. Det brukar bli minst 3 000 motioner som sammanlagt lämnas in. Hur många det blir denna gång kommer att redovisas nästa vecka.


För egen del har jag motionerat bland annat om katastroffond för jordbrukare. Ursprunget är de återkommande översvämningar som drabbat jordbrukare i södra Sverige under senare år. Enskilda lantbrukare kan råka riktigt illa ut när deras åkrar översvämmas och stora skador på skörden uppstår. I detta läge finns ingen försäkring och många lantbrukare står utan ersättning, vilket kan medföra konkurs. Detta sker på grund av exceptionella väderförhållanden utan lantbrukarens kontroll. EU tillåter ersättningssystem för likartade situationer, men Sverige har inte infört ett sådant system, som många andra länder har. Jag anser att även Sverige bör utarbeta ett katastrofskydd för det svenska jordbruket. I Halland är jordbruk en av de viktigaste näringarna.

Skatteutskottet för mig

Vecka 41.

Det nya för denna mandatperiod är att partiet tilldelat mig en ledamotsplats i Skatteutskottet, istället för Socialförsäkringsutskottet. Jag kommer dock att arbeta som ersättare i SfU med ansvar för pensionsfrågor. Vid det konstituerande första mötet i Skatteutskottet visade det sig att ordförande i utskottet blir en annan hallänning, moderaten Henrik von Sydow. Nu är Skatteutskottet inte något ovant för mig, då jag arbetade som ersättare i utskottet under mandatperioden 2002-2006.
Det finns många intressanta frågor som handläggs av Skatteutskottet och som intresserar mig. Ex. skatter för småföretagare och skatt på pensioner. Mitt hemlän Halland är ett av de främsta småföretagarlänen i Sverige. En viktig näring är jordbruket, som av tradition utgör en väsentlig del av det halländska näringslivet. Villkoren för jordbruket har förändrats och kraven på effektivitet har inneburit att den moderna teknologin är en viktig del av verksamheten. Likväl är det viktigt att svenskt jordbruk ges likvärdiga och konkurrensmässiga villkor för att kunna klara konkurrensen och ge oss kvalitativa livsmedel även i framtiden. Detta är något jag kommer att fortsätta att arbete med under denna mandatperiod.

Ny mandatperiod!

Den 19 september valde de halländska väljarna att ge mig och kristdemokraterna i Halland förnyat förtroende att fortsätta som riksdagsledamot. Valresultatet vid riksdagsvalet i Halland innebar ett väljarstöd på 5,62 procent, vilket är något högre än rikssnittet. Marginalen för utjämningsmandatet är tämligen stor.
Det finns anledning att tacka alla som röstat på kristdemokraterna och därmed också gett alliansregeringen förnyat förtroende.
Den 5 oktober var det dags för Riksdagens högtidliga öppnande med sedvanlig pompa och ståt. Denna gång följde hustrun med och tillsammans fick vi njuta av en fin konsert i Stockholms konserthus.
Dagen efter var det så dags för det sedvanliga riksdagsarbetet. Det mest ovanliga inslaget denna gång var att ett nytt parti tog plats i Riksdagen. Ni kan nog gissa vilket. Just det, Sverigedemokraterna, som väljarna gav 20 mandat. Det kommer att bli en annorlunda och intressant politisk situation i kammaren. Tiden får utvisa hur detta kommer att påverka arbetet och majoriteterna i kammaren.