I Hallandsposten den 11 november går ledarskribenten ut och varnar för konsekvenserna av det flockbeteende som tenderar att följa i kölvattnet efter olika miljölarm.
Jag skrev på det ämnet i en artikel förra året som publicerades på Newsmill. Stora grepp från samhällsingenjörer, där ändamålen i panik ska helga medlen, leder sällan till det som man vill uppnå. Kristdemokratin föddes efter andra världskriget. Då var det i form av en motreaktion gentemot de dåtida idéerna fascism och kommunism där man radikalt ville ställa om samhället utefter vad man trodde var allomfattande koncept.
Hallandsposten exemplifierar med etanolhysterin som för några år sedan gjorde att politiker satsade miljarder på etanolinvesteringar och ställde orimliga krav på företagare. Ett exempel på detta var genom pumplagen. Teknikneutralitet kastades ut genom fönstret och omkullvälte förutsättningarna för till exempel biogasen. Sen upptäcktes problemen med att ställa bränsletillverkning i konkurrens med livsmedelstillverkning.
Hallandspostens slutsats, att det är bättre att skapa ett utvecklingsvänligt klimat än att satsa på enskilda lösningar är något som verkligen tål att sägas och som jag håller för vana att själv säga i riksdagen.
fredag 12 november 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar