torsdag 17 november 2011

Klimathysterin i Riksdagen fortsätter

Vecka 43

I veckan hölls en utrikespolitisk debatt i Riksdagen. I en reservation till betänkandet 2011/12:UU3 skriver Miljöpartiet att "Till följd av klimatförändringen smälter isarna i Arktis med en förfärande hastighet. Sedan 1980 har nästan hälften av Nordpolens vinteris försvunnit och inom tio år kan Arktis vara helt isfritt på sommaren.”

Man undrar hur hysterisk eller okunnig man får vara som parti och riksdagsledamot när det gäller fakta. Uppenbarligen omfattar inte saklighet klimatfrågan utan på detta område får man i text och tal hävda vad som helst utan koppling till verkligheten. Oroande är att ingen i kammardebatten påtalade osakligheten i Miljöpartiets reservation

För att få reda på fakta behövs endast en PC med internetuppkoppling. Det finns flera institut, som dagligen mäter polarisarnas yta och tjocklek. Ett välkänt institut är Cryosphere på vars nätsidor man kan konstatera att isytan i Arktis vintern 1980 var 14,7 miljoner kvadratkilometer. Vintern 2010 var isytan 13,6 miljoner kvadratkilometer. Detta är en minskning med ca 7 procent. Sommarisen var 1980 5,5 miljoner kvadratkilometer och 2010 uppgick den till 3,1 miljoner kvadratkilometer. En minskning med cirka 45 procent. Sommarisens ytan har ökat något från 2007.

Om man ser till Antarktis under motsvarande period har vinterisen ökat med 4 procent och sommarisen med cirka 1 procent.

För att reservationens påståenden ska inträffa måste jordaxelns lutning förskjutas. Hur detta ska kunna inträffa på grund av mänskliga aktiviteter framgår inte av Miljöpartiets motioner och reservationer. Men med tanke på de verklighetsfrämmande påståendena i reservationen kommer sannolikt snart en motion med svar även på denna fråga att inlämnas till Riksdagen från nämnda parti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar