fredag 9 april 2010

Mäniskor har svikits

Denna vecka höll Riksdagen plenifritt, d v s inga utskottssammanträden eller beslut i kammaren. Man kan kalla det för påsklov. Därför gavs det utrymme för studiebesök i hemlänet.
På måndagen besökte jag tillsammans med vår distriktsordförande Larry Söder och distriktets ombudsman Tom Barkström Arbetsförmedlingen i Kungsbacka. Det var ett givande möte som handlade om personer som omförsäkrats och ingår i det så kallade introduktionsprogrammet. Det rör personer vars sjukförsäkring löpt ut och nu får delta i en arbetsutvärdering för att se om det finns någon arbetsförmåga. Det visar sig att en stor andel faktiskt har en arbetsförmåga givet att man får arbetsträning och andra insatser. De som saknar arbetsförmåga kommer att återvända till sjukförsäkringen. Det är anmärkningsvärt att så många personer med lång tid i sjukförsäkringen faktiskt har arbetsförmåga helt eller delvis. Att människor så lämnats till ett obegränsat utanförskap utan att ha fått ett realt stöd till att kunna arbeta efter förmåga är inget mindre än ett svek.
Arbetsförmedlingen i Kungsbacka har en samlokalisering med Försäkringskassan och där personal från de olika myndigheterna arbetar integrerat. Utfallet av samarbetet är givetvis mycket bra.Onsdagen innehöll ett besök på Laholms Företagshälsovård alltså ett besök på hemmaplan tillsammans med några moderata allianskolleger från utskottet. Man redovisade ett gott resultat, bl a genom att man med ett brett kompetensutbud med kurator, sjukgymnast, psykolog och primärvård i ett tidigt skede hjälpa personer i behov av olika insatser. Detta resulterar i kortare sjukskrivningar och bortavaro från arbetsplatsen. Därutöver motverkas långa och komplicerade sjukskrivningar

3 kommentarer:

  1. Men alla vi då som varit sjukskrivna i 15 år som slängts ut från FK? Alla vi som är för sjuka som istället för att kunna använda sin tid till att försöka bli bättre har varit tvugna att försöka bevisa att vi är sjuka! Vi som INTE ljuger! Vi som pga denna stress och oro för vad som ska hända sen bara har blivit sjukare och sjukare! Via nätverk så vet jag att många väldigt många far illa, har hört det så väl från AF som från sjukvården (av läkare och kurator)! Fortfarande vet vi inte vad som kommer hända med oss när ALI är slut! Detta är en skam för Sverige! Okej om beslutet om att prövas mot arbetsmarknaden efter en viss tid fanns där för alla sjukskrivna (uteslutet dem med eventuellt dödliga sjukdomar) men man borde inte skickas till AF! På AF ska där vara människor som är mellan två arbeten inte människor som är SJUKA och inte redo för arbetsmarknaden! Under dessa två helvetes jävla åren jag stångat min panna blodig för att bli sedd, förstådd och försökt hitta någon som lyssnade på vad jag sa, har jag dessutom stått vid sidan om och sett min bror dö i cancer, sen min mamma dö i samma sjukdom. Jag har inte hunnit sörja och med alla andra problem runt mig har jag fastnat i sorgen. Alliansregeringen är för mig det mest omänskliga som funnits i Sveriges politik någonsin. Någon verkligehetsuppfattning har de inte och borde enkelt kvala in för fortsatt sjukpennnig pga det! Skäms borde dem göra! Och vilken låg kunskap de har om dels människor och vårt samhälle samt att de slänger ur sig en massa ogenomtänkta förslag som de sen får ändra om gång på gång!!!! Alla vi som varit sjuka länge och fortfarande är sjuka vad ska egentligen hända med oss? Läkarna på VC säger bara att det inte är lönt att sjukskriva, intygen kommer bara tillbaka. De säger att dagarna är slut! Inte ens de känner visst till reglerna att man ska kunna komma tillbaka eftersom dem säger så! Nej måtte regeringen ta tag i detta innan de förlorar nästa val!

    SvaraRadera
  2. Ja det är ett svek .. men man hade sin ekonomi någorlunda intakt och hade råd med mat, hyra och medicin.
    Med alliansens idioti så fortsätter sveket, rehabiliteringen finns inte ännu, men nu förlorar man all trygghet och alla möjligheter att försörja sig.
    Hur i hela friden kan man göra så mot sina medmänniskor?

    SvaraRadera
  3. Varje människa har sin egen berättelse och sin egen upplevelse. Att ignorera detta vore att göra som det gjordes förr, skicka en slant från samhället och sedan avföra kollektivet sjuka från varje möjlighet att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Med det pågående introduktionsprogrammet ges varje människa en chans att pröva sitt fall och sin förmåga att komma tillbaka till arbetslivet. Det finns inget egenvärde i sjukdom annat än för att tillfriskna, därför ska vi inte svika människor och lämna dem i sin sjukdom.

    SvaraRadera