tisdag 16 november 2010

Okristliga vildsvin

Medias rapporterande om en präst i brottningsmatch med en vildsvinsmobb väcker återigen behovet av ett samlat grepp för viltvården av vildsvin. Prästen lyckades försvara sin dotter som i skymningen hamnade för nära en grupp vildsvin med kultingar. Alla vill förstås försvara sin avkomma, inklusive suggor.

Det faktum att vildsvinet etablerat sig i Sverige under stor utbredning har lett till en hel del problem. Det rapporteras om skador på jord- och skogsbruk samt privattomter, trafikolyckor och olyckliga möten mellan människor och svin.

Vildsvinsjakt är en utmaning för jägaren, men kan fortfarande utvecklas så att den kan fungera lika väl som älgjakten. Regeringen har tilldelat pengar (50 miljoner) för tillmötesgå de problem som uppkommit och för att bygga upp en samverkan kring jakten.

Regeringen har också gett Livsmedelsverket i uppdrag att förenkla försäljningen av produkter från vildsvin och till Natuvårdsverket har man gett uppdraget att utforma en nationell förvaltningsplan.

Det ska vara motiverbart för jägarna till den ganska avancerade jakt som krävs och det ska finnas en långsiktig förvaltning av stammen som vi gör idag med andra djurarter som älg och rådjur. Vildsvinet förblir vilt och svårt att kristna, men bör ändå kunna tyglas en smula mot dagens explosiva utbredning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar