fredag 26 november 2010

Uppföljningen av sjukförsäkringen

Summering av V. 46
Veckan inleddes med en intervju i Radio P4 Halland. Ämnet var den nya sjukförsäkringsreformen och de personer vars försäkringsperiod löpt ut och därför överförs till Arbetsförmedlingen för utvärdering av arbetsförmåga. Programmet som man får gå för utvärdering kallas för Arbetslivsintroduktion och är helt individanpassat. Övergången från Försäkringskassan till Arbetsförmedling medför oro för en del personer. Några av dessa blev intervjuade av radion förra veckan och intervjuerna sändes också då.
Radion önskade mina synpunkter på frågorna, som tidigare ledamot och nuvarande ersättare i Socialförsäkringsutskottet. Jag påtalade vikten av en förändring av den tidigare sjukförsäkringen, samtidigt som att det finns behov av justeringar av den nya. Några av dessa är behov av en tidigare övergång av vissa sjukförsäkrade till Arbetsförmedlingen för arbetsrehabilitering och bättre samverkan mellan myndigheterna. Andra delar är definitionen av arbetsförmåga och rehabiliteringsinsatser för de som återgår till sjukförsäkringen efter utvärderingen hos Arbetsförmedlingen.
Det som tydligt framgår av utfallet av omförsäkringen är hur illa den tidigare försäkringen hanterat personer, som aldrig fått det stöd och den hjälp, som man borde ha fått.
Kristdemokraterna i riksdagen har utsett en grupp, som ska följa och arbeta med förslag till förändringar av reglerna när och om så behövs. Förutom mig själv ingår Emma Henriksson, riksdagsledamot, och Johan Davidsson, sakkunnig, i gruppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar