onsdag 16 december 2009

Gränslandet mellan sjukdom och arbete

Under torsdagen den tredje december informerade Anna Hedborg i socialförsäkringsutskottet om slutsatserna i sin utredning om att definiera begreppet arbetsförmåga. En redovisning med många intressanta förslag och tankar i ämnet. För att få en fungerande sjukförsäkring är definitionen av arbetsförmåga central. Utredningen kallas för ”Gränslandet mellan sjukdom och arbete” och är läsvärd för dem som är intresserade i ämnet.
Ett återkommande problem vid bedömning av arbetsförmåga har bland annat varit bedömning av en sjukskrivens förmåga att kunna arbeta och bedömning av läkarintygen. Här föreslår utredaren att man inför professionella bedömningsteam hos Försäkringskassan vid mer sammansatta ärenden. Ett mycket bra förslag! Det måste bli slut på onödiga felbeslut, som skapar ibland stora problem för enskilda.
Lunchen tillbringades med representanter från Försäkringsförbundet, där vi samtalde kring den kommande trafikförsäkringen, som ska omfatta socialförsäkringskostnader för trafikskadade.
Efter lunch träffade jag en representant från det Uiguriska folket, som berättade om den ofta svåra förföljelsen, som de utsätts för från den kinesiska regimen. Exempelvis kan man häktas utan rättegång och bli fängslad under längre tid enbart därför att man lämnat landet. Man betraktas då som desertör med åtföljande straff.
Världen är inte någon idyllisk plats, om nu någon skulle tro det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar