onsdag 16 december 2009

Ömmande omständigheter

Fredagen den 4:e gav ett möte med Insynsrådet på Migrationsverket. Det var som vanligt givande. Vi fick redovisat olika aktuella frågor, som verket arbetar med. Dessutom diskuterade vi olika frågeställningar som vi ledamöter ville fördjupa oss i.
Ett synnerligen märkligt utfall i en dom från Migrationsöverdomstolen lyftes fram. Det är ett ärende som rör begreppet synnerligen ömmande omständigheter kopplat till apatiska barn. Domstolens utslag innebär att en apatisk pojke kommer att få stanna i Sverige medan hans föräldrar ska avvisas. Domstolen var en tresits, alltså tre domare, där alla var oense och huvuddomaren fällde utslaget. Beslutet försätter familjen i en helt omöjlig sits där den sjuka pojken helt lämnas till svenska myndigheter, när han som bäst behöver sin familj. Detta visar med önskvärd tydlighet att begreppet synnerligen ömmande omständigheter måste ses över och justeras så att riksdagens intentioner får genomslag i domstolsbesluten.

På fredag eftermiddag kallade alliansföreträdarna till presskonferens om den uppkomna situationen för personer med svåra sjukdomar och möjlighet till sjukpenning. Enligt Försäkringskassan kunde reglerna tolkas så att den som är svårt sjuk likväl skulle prövas mot hela arbetsmarknaden och kunde inte fortsätta sitt arbete på deltid. Detta har ju aldrig varit avsikten med reglerna, då det uttryckligen står i lagen att sjukpenning fortsatt kan ges efter ett års sjukskrivning om synnerliga skäl föreligger. Vi beslöt därför att snabbt ingripa och föreslå en lagändring och därav presskonferensen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar