onsdag 16 december 2009

Lögner i talarstolen?

Redan klockan 8 på morgonen inleddes återigen ett nytt möte i utskottet, som innehöll redovisningar och utfrågningar av de inbjudna myndigheterna. Det framkom inget oväntat från representanterna. Det som förtjänar att nämnas var att Försäkringskassan önskade ett förtydligande av begreppen oskälig och allvarlig. Som svar på mina frågor om underlaget i läkarintygen framkom åter igen att det finns stora brister, som leder till fel beslut i alltför hög grad.

Endast några timmar senare vidtog en dagslång sejour i kammaren där SfU-ärenden debatterades. Debatten inleddes frågan om det fjärde steget i sjukskrivingsprocessen. Sakligt sett handlar det om personer vars sjukskrivningsperiod löpt ut efter 914 dagar. Dessa ska överföras till Arbetsförmedlingen, som genomför ett introduktionsprogram för att utvärdera arbetsförmåga och möjlighet till ett arbete i någon form. Allvarligt sjuka personer kommer givetvis inte att omfattas, utan erhåller fortsatt sjukpenning.
Debatten blev häftig, där socialdemokraternas representant anklagade utskottets ordförande Gunnar Axen anklagades för att ljuga. Talmannnen ingrep och påtalade att sådant ordval inte är tillåtet i kammaren. Orsaken till utbrottet var att Gunnar Axen påtalade att socialdemokraternas budgetförslag inte innehåller resurser till det som föreslogs.
Mitt inlägg fokuserade på det faktum att alla försäkringssystem innehåller avgränsningar, så även det tidigare. Till den nya omförsäkringen och Arbetsförmedlingens rehabiliteringsinsatser avsätts hela 17 miljarder kronor under tre år. Vidare påtalade jag att ett system som medfört att ofattbara 550 000 personer förtidspensionerats var inhumant.

Nästa debatt avsåg själva budgetområdet socialförsäkringar, där jag bl a lyfte fram att sjukskrivningarna minskat med hela 100 000 under innevarande mandatperiod.

Den efterföljande debatten behandlade pensionsfrågor. Den gamla kritiken om jobbskatteavdraget dök självfallet upp igen. I debatten påtalade jag att alliansregeringen har sänkt skatten på pensioner med hela 5,5 miljarder kronor när man inräknar nästa års skattesänkning. Detta ger ett bra tillskott för personer med låga pensionsinkomster.

Den sista SfU-debatten för dagen rörde familj- och föräldraförsäkringen och sköttes av min utskottskollega Emma Henriksson.

Efter drygt 6 timmar i kammaren var det skönt att kunna varav ned för dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar