måndag 28 december 2009

Städerna värmer IPCC

Det vackraste inslaget i riksdagen denna dag var riksdagskörens julkonsert, som skapade en eftertänksam och varm julstämning i Bankhallen i Riksdagen. Körens medlemmar är värda en eloge för sitt framträdande.
Har ni hört talas om Climategate? Det är smeknamnet på det som inträffade för en tid sedan, när några hackers lyckades att ta sig in Klimatpanelens viktigaste klimatcenter i England (Climate Research Unit). Därmed avslöjades häpnadsväckande mailväxlingar mellan olika experter och forskare, som visar att man sysslat med justeringar av temperaturdata för att få sina datormodeller att visa på en stigande medeltemperatur. Med andra ord manipulering av data.
Dagens stora knall blev känd i och med att Institute of Economic Analysis, påtalade att Hadley Center for Climate Change, som är anslutet IPPC, har sorterat bort stora delar av mätstationer i Ryssland och Sibirien. Dessa väderstationer visar mycket liten temperaturförändring tillbaka i tiden. De bortsorterade stationerna utgör ca 40 procent av etablerade stationer med långa tidsserier. Genom att välja fler stationer, som ligger i närhet av samhällen uppstår en förhöjd temperaturutveckling, då städerna expanderar med åtföljande temperaturhöjning genom fysisk planering. Man får med andra ord högre medeltemperaturer än vad som faktiskt är fallet. Snyggt jobbat!
Detta kallas på fackspråk för Urban Heat Island.
Men nu var det ju vetenskap som skulle utgöra grunden för beslut om klimatet, eller hur?

Detta var höstterminens sista dag och framåt kvällen kunde vi alla efter talmannens sedvanliga jultal resa hem.
Hemresan blev nu ett kapitel för sig själv med snökaos på Arlanda och andra flygplatser runt om i södra Sverige. Ängelholmsflyget var 2 timmar försenat men landade till slut på en kylig landningsbana på det som tidigare kallades för F14. Stockholm är bra, men Laholm är bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar